2 Eylül 2017 Cumartesi

DANGAL


Lagaan, PK, Taare Zameen Par, 3 Idiots ve daha niceleri. Bu filmlerin ortak noktası nedir diye bakarsak, filmlerin hepsinde Hint sinemasının son yıllarda yükselen yıldızı Aamir Khan'ın rol aldığını görürüz.

Ülkesinde Hindistan'ın Tom Hanks'i olarak adlandırılan Aamir Khan 1965 Hindistan doğumlu. Yapımcı olan babası ve amcasının izinden giden Aamir, henüz 8 yaşındayken tanışıyor kameralarla ve o günden sonrada bir şekilde kamera etrafında olmaktan vazgeçemiyor. 2001 senesinde ilk kez yapımcılığını üstlendiği Lagaan filmiyle Oscar'a dahi aday oluyor. Ardından da diğer başarılı filmleri geliyor tek tek. Filmlerinde yeri geliyor ağlatıyor, yeri geliyor güldürüyor ve her defasında mutlaka bir kalite seviyesini yakalıyor. Tıpkı son filmi "Dangal" da olduğu gibi.


Dangal, Hindistan'ın uluslararası kulvarda altın madalya kazanmış ilk kadın güreşçisi olan Geeta Phogat'ın gerçek hikayesinin anlatıldığı bir Bollywood filmi. Aamir Khan filmde canlandırdığı karakterin genç ve yaşlı hallerinin sahneleri için 35 kilo almış ve sonrasında bu kiloları vermiş. Performansı ile Hint sinemasının oscarı olarak adlandırılan Filmfare ödüllerinde en iyi erkek oyuncu ödülünü kazanan Aamir Khan, filmde Geeta Phogat'ın babası Mahavir Singh Phogat'ı canlandırıyor.

Mahavir, gençliğinde güreş sporuna gönül vermiş ve kendi çapında da başarılı olmuş ama maddi imkansızlıklardan dolayı güreşi bırakmak durumunda kalmış, vücudunun dört bir yanı yetenek ve uhde dolu bir adam. Yarıda bırakmak durumunda kaldığı işi doğacak oğlunun tamamlayacağına inanıyor ancak ard arda doğan dört kız çocuğu ile hayallerini rafa kaldırmak zorunda kalıyor. Ne var ki bu kızlardan iki tanesi onun için büyük gurur kaynağı oluyor. Film her ne kadar Geeta'nın hikayesine odaklanmış olsa da hem Geeta hemde küçük kardeşi Babita güreşte çok başarılı oluyorlar.

Zaman zaman böyle baba olmaz olsun dedirten ama sonunda o babanın döktüğü göz yaşlarına ortak olunarak babaya hak teslimi yapılan üç saate yakın süre boyunca hiç sıkılmadan hatta sıkılmayı bırakın, içinden bir an olsun ayrılamayarak izliyorsunuz filmi. Kadınların hakir görüldüğü topraklarda onların arkasında duran bir baba ve onun emeklerini boşa çıkarmayan kızlarının hikayesini izlerken, heyecandan avuçlarınızın terlemesine, duygu yoğunluğundan da gözlerinizin dolmasına engel olamayabilirsiniz.

Tüm Hint filmlerinde görmeye alışkın olduğumuz ve bu filmde de bolca var olan klip tadındaki müzikli sahnelerden de bahsetmemek olmaz. Özellikle film ile aynı adı taşıyan "Dangal" şarkısı çok başarılı olmuş. Resmen gaza geliyorsunuz. Bence bu özellik Hint sinemasına ayrı bir güzellik katıyor.

Neticede şunu söyleyebilirim ki, sıradan bir konunun ustalıkla işlendiği bu filmi mutlaka izleyin. Seyrederken Hint kültürü ile ne kadar benzer yanlarımız olduğunu görüp şaşıracak, ( ki maalesef bu benzerlikler genelde olumsuz konular ) babalarının kızlarına olan yaklaşımını gördükçe baştan kızıp sonrasında duygulanacak ve güreş müsabakalarında bol bol heyecanlanacaksınız. Özet olarak boş bir 169 dakikanız var ise filmi seyredin değil, kendinize bu film için 169 dakikalık boşluk yaratın diyebilirim.

Keyifli seyirler.

Not: Geeta Phogat'ın 2010 yılındaki final mücadelesinin gerçek görüntülerini seyretmek isterseniz aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=y60C_SjsAXI