28 Mart 2017 Salı

KUŞLAR YASINA GİDER


Hep söylerim. Her kitabın bir zamanı var bence. Daha önce okumaya başlayıpta içine giremediğiniz bir kitabı başka bir denemenizde elinizden bırakamayabiliyorsunuz. Aynı şekilde daha önce ısınamadığınız bir yazarın daha sonradan müdavimi olmanız mümkün. Hasan Ali Toptaş benim için bu tanıma net bir şekilde uyuyor.

Hasan Ali Toptaş daha önce hayatıma bir kez temas etti ama nakledilen organı kabullenmeyen bir vücut hoşnutsuzluğu ile benliğim bu teması görmezden geldi. Geçen gün bir kez daha başka bir kitap ile denememiş olsaydım "belki de doğru zaman değildi" derdim. Lakin geçen gün okuduğum "Kuşlar Yasına Gider" romanından sonra diyorum ki, "belli ki doğru zaman değildi."

Bir kere şunu söylemeliyim. Yazarın anlatımı çok yalın ve samimi. Okuyanı anında içine çekebilecek bir içtenlik söz konusu. Ana karakterin babasının Ankara'daki yabancılığı, dahil olamayışı, ait hissedemeyişi, çaresizliği o kadar güzel aktarılmış ki açıkcası ben gözlerimin dolmasına engel olamadım. Yine aynı babanın tedavi gördüğü sağlık merkezinde ki mazlum ve itaatkar tavrı hemen akla, göçükten yeni çıkmış olmasına rağmen ambulanstaki sedyenin kirlenmesini kendine dert edinen maden işçisini getiriyor. Yani bizden bir karakter bize bizim gibi anlatılıyor kitapta. Bu içtenliğin yanında anlatımda ciddi bir zeka da göze çarpıyor. Örneğin ana karakterimiz babasıyla geziye gittiğinin hayalini gördüğü bir bölümde yazarımız hayalden gerçeğe dönüşü,"bir anda uyandı" ya da "kendine geldiğinde" gibi klişe tabirlerden uzak durarak o kadar ustaca anlatmış ki, etkilenmemek imkansız. Yazar anlatmak istediği her şeyi anlatmış ama bunu insanın gözüne soka soka yapmamış. Yeri gelmiş sağlık sistemine inceden bir eleştiri getirmiş ama bunu bağıra çağıra yapmak yerine basit bir cümle ile "anlayana" gönderme şeklinde yapmayı tercih etmiş.



Sonu başından hissedilen, çok fazla ters köşesi olmayan, bölüm sonlarında ektiği merak tohumlarıyla bir sonraki bölümün okuma hevesini filizlendiren türdeki kitapların dışında kalan kitaplara tutunmak daha zordur. Kuşlar Yasına Gider bu konuda zoru başarmış bir kitap.

Geç gelen tanışmanın getirdiği zaman kaybını telafi etmek için okunacaklar listeme Hasan Ali Toptaş'tan bir kaç kitap daha ekledim. Bence yazar ülkemizde hak ettiğini tam manasıyla bulamamış değerlerimizden biri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder